De hogere temperaturen van de afgelopen jaren hebben niet alleen voor droogte en overstromingen gezorgd. Ook wordt het door milde winters makkelijker voor diersoorten die niet in Nederland thuishoren, om toch te overleven.
Dat geldt bijvoorbeeld voor de terrormier (lees meer), maar ook voor de valse wolfspin. Maar, wat is dat dan voor spin? En hoe bestrijd je die valse wolfspin dan? Moet dat wel?
Over de valse wolfspin
Allereerst iets meer over de spin zelf. Die heet niet ‘vals' omdat hij zo gemeen is, maar omdat het geen echte wolfspin is. Hij lijkt alleen op een wolfspin. Een valse wolfspin dus.
Het is een behoorlijk groot dier, zo'n 2-3 centimeter. En ja, hij is giftig, en bijt als-ie in het nauw gedreven wordt. Maar die beet is niet ernstig, meer als een wespensteek. Maar goed, het is wel een spin. En een behoorlijk grote harige ook. De valse wolfspin maakt geen web, maar valt zijn prooi direct aan. Het is dus ook nog een behoorlijke renner.
De valse wolfspin bestrijden
Helaas zijn er geen specifieke bestrijdingsmiddelen tegen spinnen beschikbaar, in het algemeen worden ze namelijk als beschermd gezien. Maar… veel ongediertensprays lijken ook tegen spinnen te werken. Bijvoorbeeld de HG spray tegen zilvervisjes.
Verjagen of voorkomen van de valse wolfspin in huis
De belangrijkste manier om je te beschermen is om ervoor te zorgen dat de spin niet binnen kan komen. De spin leeft veel op de grond, dus zorg dat je naden en kieren in je buitenmuur richting tuin goed dicht. Ook het schoonhouden van verstopplekken (donker, vochtig) in en om het huis helpt enorm. Zit er toch een valse wolfspin binnen? Vangen met een doorzichtig bakje en dekseltje en buiten vrijlaten is dan de beste optie. Zoals alle spinnen, is de valse wolfspin nuttig bij het onder controle houden van de insectenpopulatie, dus doodmaken is niet per sé de beste optie.