Gisteren verscheen een nieuwsbericht dat onderzoekers van RIVM en de Universiteit van Wageningen een stijging in het aantal meldingen zien van tekenbeten. Dat komt omdat het langzaam maar zeker beter weer aan het worden is. Prettig voor de teken zelf, die natuurlijk koudbloedig zijn, maar ook omdat er simpelweg meer mensen de natuur in gaan. Of simpelweg in hun eigen tuin rondlopen.

Het tekenseizoen is gestart, met andere woorden. Let daarom goed op als je naar buiten gaat, en controleer jezelf als je weer thuis bent. Lees daar meer over in ons artikel over teken.

 

> Heb je een teek gespot? Verwijder deze dan veilig. Lees op de website van Tekenradar hoe je dat het beste doet.

> Kan de teek er langer dan een dag zitten? Neem dan contact op met je huisarts om te bespreken wat de handigste vervolgstappen zijn.

> Ben je bezorgd of je last hebt van de tekenbeet? Je ziet dan een rode vlek of rode ring rondom de wond (de erythema migrans). Dat kan tot ca. 3 maanden na de beet gebeuren.Tekenradar heeft voorbeelden als je twijfelt.

 

Ook al zie je geen signalen, maar maak je je simpelweg zorgen om jezelf of je kind, neem dan contact op met je huisartsenpraktijk. Daar kun je meer informatie en toelichting krijgen. Wacht vooral niet te lang met actie nemen.

 

Zie je de erythema migrans bij jezelf? Neem dan direct contact op met je huisarts voor een afspraak!

 

Wil je je verder verdiepen in het wel en wee van de teek, dan is Tekenradar (een initiatief van het RIVM en de Universiteit Wageningen) een mooi startpunt, net als de site van RIVM zelf.