Het is weer zover, de zomer komt eraan en de eerste nieuwe tuinterreur dient zich al aan. Zijn we net allemaal bekomen van de buxusmot, is de volgende toerist alweer geland: het Mediterraan draaigatje, officieel bekend als Tapinoma nigerrimum. Maar inmiddels bij behoorlijk wat Nederlanders vooral bekend als de terrormier.

Het Mediterraan draaigatje is een mier die normaal gesproken niet in Nederland voorkomt, maar die de afgelopen jaren geïmporteerd is in onze samenleving. Hoe, dat weten we niet precies, maar experts denken dat dit via de import van tropische planten gegaan is. Dus bijvoorbeeld door een mooi palmboompje in een pot, waar helaas mierenlarven in de grond zaten. En vervolgens zijn die mieren in Nederlandse tuinen terecht gekomen, waar ze behoorlijk goed gedijen en veel andere mierensoorten wegduwen.

 

Grote en agressieve kolonie

Om maar meteen met een belangrijk punt te beginnen: de mieren gaan weliswaar dood van het gif in mierenpoeder en mierendoosjes, maar de mierenkolonie roei je er niet mee uit. Een groot verschil tussen de mieren die normaal in Nederland leven en het Mediterraans draaigatje is namelijk dat deze nieuwkomer niet 1 koningin heeft die voor nakomelingen zorgt, maar meerdere. Een grote kolonie kan wel honderden koninginnen hebben. En als je dan met je mierendoosje de werkers zover krijgt dat ze gif aan een koningin voeren, dan gaat die koningin weliswaar door, maar er zijn nog voldoende koninginnen over om voor nakomelingen te zorgen. Je doet ze dus wel pijn, maar de kolonie blijft voortbestaan. En die kolonies kunnen echt heel groot worden, soms wel honderden meters. Eigenlijk is dat niet helemaal correct, het gaat om meerdere samenwerkende kolonies, die vormen op het moment dat daar aanleiding voor is, bijvoorbeeld in de buurt van voedsel.

Door die grote superkolonies, en de bijbehorende graafwerkzaamheden om gangen binnen en tussen kolonies te maken, zorgt het Mediterraan draaigatje voor veel problemen, denk aan ingezakte stoeptegels bijvoorbeeld. Ook cement is niet altijd een belemmering voor deze vreetzak.

Maar daar houdt het niet mee op, helaas, het is namelijk naast een actief gravende miersoort ook nog eens een behoorlijk agressief clubje bijelkaar. De mieren bijten, weliswaar niet direct gevaarlijk voor de mens, maar wel op een pijnlijke manier. En als je ze verstoort, dan vallen ze massaal aan. Voor je het weet, heb je een laag mieren op je benen. En wie wil dat nou?

 

Waar vind je het Mediterraan draaigatje?

De terrormier is het eerst waargenomen in Wageningen, rond 2015. Inmiddels is ook in Rotterdam de terrormier gesignaleerd, bijvoorbeeld in de wijk Hilligersberg. En de gemeente Almere geeft aan dat de mier ook daar gesignaleerd is.
Het vermoeden is dat de mierensoort nog wijder verspreid is dan dat en zich in de nabije toekomst nog verder zal verspreiden. Over het algemeen doet de mier het 't beste in stedelijk, bewoond gebied, daar zijn vaak de lekkerste warme plekjes te vinden namelijk. En dan vooral aan de zuidkant van huizen, onder tegels.

Heb je eenmaal een kolonie in de buurt, dan zullen de mieren naar alle waarschijnlijkheid al vrij snel via kleine gaatjes en kiertjes de weg naar binnen vinden. Je huis in dus. In tegenstelling tot de normale miersoorten in Nederland, komen ze zelfs vaak op de bovenverdiepingen terecht. Ook vormen ze in huis vrij snel kleinere kolonies.

 

Hoe herken je de terrormier?

De terrormier is indirect en direct te herkennen. Directe herkenning doe je door naar de mier in kwestie te kijken (succes daarmee trouwens):

  • Terrormieren varieren in lengte tussen 2,5 en 5 millimeter en zijn zwart van kleur.
  • Tussen het borststuk en achterlijf zit één kleine knoop, die van boven niet te zien is omdat het achterlijf er overheen is gebogen. De bovenlip heeft daarnaast een inkeping

Indirect herken je ze aan de lange mierenstraten van werksters en aan de kratervormige openingen in de grond waar ze naar boven komen. Vermoed je de terrormier in de buurt? Laat dan een bestrijder langskomen om zeker van je zaak te zijn.

 

Bestrijden van het Mediterraan draaigatje

Zoals al gezegd zijn de normaal verkrijgbare middelen (zie ook ons artikel over mieren bestrijden) maar beperkt zinvol door de omvang van de kolonies en de aanwezigheid van meerdere koninginnen. Voor de korte termijn kan dit wel wat verlichting brengen, dus baat het niet dan schaadt het niet. Omdat de aanwezigheid van de mier al een tijdje bekend is, wordt er behoorlijk geëxperimenteerd met manieren om de dieren te bestrijden. Dat gaat bijvoorbeeld door aaltjes te verspreiden die de mierenlarven eten, maar ook door gespecialiseerd gif. Een echt goede oplossing is helaas nog niet gevonden.

Naast de normale bestrijdingsmiddelen is het daarom verstandig om zowel in de tuin als in huis goed op te ruimen en etensresten te voorkomen. Zie je een mierenspoor lopen? Reinig dat dan zodat de mieren de weg kwijt raken. Dat kan met schoonmaakmiddel met citroengeur, daar houden mieren niet van. En zitten ze binnen? Probeer zo goed mogelijk te achterhalen hoe ze binnenkomen, zodat je de gaten en kieren kan dichten.

Echte bestrijding moet je doen met een heel specifiek gif dat ingrijpt op het Mediterraan draaigatje (imidacloprid). Dat mag alleen door een professionele bestrijder gebruikt worden.

> Meer weten? De Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen heeft een artikel over het Medterraan draaigatje en kan ook helpen bij het identificeren en bestrijden van die mier