Iedereen met een tuin of moestuin kent de frustratie van ongedierte dat je planten en groenten aanvreet. Gelukkig is er een natuurlijk middel dat steeds populairder wordt: aaltjes. Deze microscopisch kleine wormpjes kunnen een wondermiddel zijn in de strijd tegen ongedierte. In dit artikel ontdek je waarom aaltjes zo effectief zijn en hoe je ze kunt inzetten voor een gezonde, ongediertevrije tuin.

 

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn kleine rondwormen die in de bodem leven. Ze zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar spelen een cruciale rol in het ecosysteem van je tuin. Er zijn verschillende soorten aaltjes, maar de soorten die we hier bespreken, zijn vooral nuttig voor de biologische bestrijding van ongedierte.

 

Hoe werken aaltjes?

Aaltjes werken op een unieke manier. Ze dringen hun gastheer binnen, meestal de larven van schadelijke insecten, en geven bacteriën af die de larve doden. Vervolgens voeden de aaltjes zich met de dode larve en vermenigvuldigen zich. Dit proces herhaalt zich, waardoor de populatie van schadelijke insecten drastisch afneemt. En als er geen ongedierte meer is om zich mee te voeden, sterven de aaltjes zelf ook.

 

Wat zijn de voordelen van aaltjes om ongedierte te bestrijden?

Een van de grootste voordelen van aaltjes is dat ze milieuvriendelijk zijn. Aaltjes zijn een natuurlijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Ze vervuilen de bodem niet en zijn veilig voor mensen, huisdieren en nuttige insecten. Daarnaast zijn aaltjes effectief tegen diverse plagen. Aaltjes kunnen een breed scala aan plagen bestrijden, waaronder emelten, engerlingen, trips en slakken. Ze zijn dus veelzijdig inzetbaar.

Een ander groot voordeel is dat aaltjes zowel kunnen worden ingezet om plagen te voorkomen als om plagen te bestrijden. Het gebruik van aaltjes is ook heel eenvoudig. Ze worden meestal geleverd in een poedervorm die je oplost in water en vervolgens over je tuin verspreidt.

 

Wat voor soorten aaltjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten aaltjes die elk specifiek ongedierte bestrijden. Zo zijn ‘Steinernema Feltiae’-aaltjes effectief tegen trips en bodemmotten. ‘Heterorhabditis Bacteriophora’ aaltjes zijn ideaal voor het bestrijden van engerlingen en emelten. Deze specifieke aaltjes zorgen ervoor dat je gericht en effectief verschillende soorten plagen kunt aanpakken.

 

Hoe gebruik je aaltjes?

Het gebruik van aaltjes is simpel en effectief. Zorg ervoor dat je de juiste soort aaltjes bestelt voor het type plaag dat je wilt bestrijden. Er zijn verschillende soorten aaltjes voor verschillende plagen. Meng de aaltjes met water volgens de instructies op de verpakking. Gebruik hiervoor een gieter of een sproeier. Breng de oplossing aan op de bodem rond de planten die je wilt beschermen. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, zodat de aaltjes zich kunnen verplaatsen en hun werk kunnen doen. Afhankelijk van de ernst van de plaag, kan het nodig zijn om de behandeling na een paar weken te herhalen.

 

Aaltjes kopen: waar let je op?

Bij het kopen van aaltjes zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zorg ervoor dat je bij een betrouwbare leverancier koopt en let op de houdbaarheidsdatum. Aaltjes zijn levende organismen en moeten vers zijn om effectief te zijn. Bewaar ze ook volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal in de koelkast.

> Bekijk alle soorten aaltjes die je kunt vinden bij Bol.com

 

Aaltjes kunnen zeer effectief zijn tegen ongedierte

Aaltjes zijn een krachtig, natuurlijk middel tegen ongedierte. Ze bieden een milieuvriendelijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen en zijn effectief tegen een breed scala aan plagen. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, aaltjes kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je tuinarsenaal. Dus, als je op zoek bent naar een effectieve, milieuvriendelijke manier om je tuin te beschermen tegen ongedierte, probeer dan eens aaltjes. Heb je hardnekkig ongedierte? Combineer aaltjes dan bijvoorbeeld met diatomeeënaarde. Succes met bestrijden!