ZILVERVISJES VOORKOMEN

zilvervisjes voorkomen

 

Laten we de pleister er maar meteen aftrekken en met het meest pijnlijke beginnen: het voorkomen van zilvervisjes is alleen binnen grenzen mogelijk…

 

Het beste wat je kunt doen om zilvervisjes te voorkomen is je huis minder aantrekkelijk maken voor zilvervisjes. Zilvervisjes houden namelijk van vocht. Door zo veel mogelijk vochtige plaatsen droog te maken (bijvoorbeeld door luchtontvochtigers) maak je de omstandigheden voor zilvervisjes minder leefbaar.

Het beste is natuurlijk om de bron van het vocht aan te pakken, dit is alleen niet altijd mogelijk. Minder luchtvochtigheid is wel echt een probaat middel om zilvervisjes te bestrijden:

  • Een luchtvochtigheid onder de 50% is dodelijk voor zilvervisjes
  • Eitjes leggen zilvervisjes pas als de luchtvochtigheid een tijdje 75% of hoger is.

 

Helaas hebben zilvervisjes naast bovenstaande eigenschappen nog twee andere vervelende kenmerken:

  1. Zilvervisjes kunnen vrij oud worden (enkele jaren)
  2. Ze planten zich erg snel voort

 

Woon je in een oud huis? Dan is het bijna nooit enorm vochtig en warm in de ruimtes waar insecten zich verstoppen. Voor een nieuwbouwhuis is de situatie helaas anders: moderne huizen zijn goed geïsoleerd, dus tocht is niet makkelijk te vinden. Feitelijk heb je dus alleen luchtvochtigheid nog over om ervoor te zorgen dat je huis niet aantrekkelijk is voor zilvervisjes.

Het volledig uitroeien van zilvervisjes in huis is bijna onmogelijk. Omdat zilvervisjes heel erg klein en snel zijn, kunnen ze zich op veel moeilijk bereikbare plaatsen verstoppen.

Zie je een zilvervisje lopen? Dan is het beste wat je kunt doen overlast zo ver te beperken dat je de zilvervisjes niet of nauwelijks meer ziet.

 

> Meer lezen in ons artikel over zilvervisjes bestrijden