HOUTWORM BESTRIJDEN
(= ook houtwormkever of boktor bestrijden)

Onder de term houtworm verstaan we meestal de larven van houtwormkevers. Ook de boktor heeft echter schadelijke larven.
Deze larven eten hout, en vooral zacht hout. De beestjes boren door het hout en laten daardoor zaagsel achter bij gaatjes die ze net in het hout hebben geboord. Als de larven volwassen worden, leggen ze eitjes en vliegen ze uit. De volwassen kever eet geen hout meer.
> Direct doen: koop HG houtwormmiddel om houtworm en boktor te bestrijden (bij Bol.com)
Houtworm in huis?
Of je houtworm in huis hebt, kun je zien aan gaatjes in het hout. Doorgaans is er een combinatie van kleinere en grotere, ovale gaatjes te zien. Dat zijn de uitvliegopeningen van de volwassen houtworm (de houtwormkever of boktor). De larven bevinden zich meestal dieper in het hout, door hun voorkeur voor zacht hout. Deze zijn dus niet goed zichtbaar. Larven groeien van ca. 1 mm naar 5-7 mm, in enkele jaren. Daarna ontpoppen ze zich tot houtwormkever of boktor. Naarmate de larven ouder worden, kruipen ze meer naar de oppervlakte om uiteindelijk uit te kunnen vliegen. Dan is het helaas wel wat laat om de houtworm te bestrijden.
Hoe schadelijk zijn houtwormen?
Houtworm kan funest zijn voor het houtwerk in een huis. In veel huizen, vooral wat oudere, wordt hout gebruikt voor belangrijke draagconstructies. Houten balken dragen de vloeren en het dak. Aantasting van dat hout kan ernstige gevolgen hebben voor de stevigheid van een huis. Het bestrijden van houtwormen van de boktor of houtwormkever is dus erg belangrijk.
Omdat de larven niet zichtbaar zijn en pas na enkele jaren (meestal een jaar of 4, maar soms ook langer) uitvliegen, is het lastig om te weten of en hoeveel houtwormen in huis aanwezig zijn. Doorgaans gaat de voorkeur van houtwormen uit naar onbehandeld, ouder hout. Daarnaast houdt houtworm niet van warmte. Volwassen houtwormen leggen doorgaans eitjes in het hout waar ze zijn opgegroeid.
Hoe bestrijd ik houtworm?
Vaststellen of je houtworm in huis hebt, doe je het makkelijkst door te letten op de uitvliegopeningen. Komen er meer openingen bij en ligt er zaagsel bij zo'n opening (bijvoorbeeld te zien door er papier onder te leggen), dan zijn er nog steeds houtwormen actief.
Houtworm bestrijden kan op de volgende manieren:
- Het besmette hout vervangen
- Petroleum smeren over het aangetaste hout
- Chemische bestrijding
> Tip: heb je veel bestrijdingsmiddel nodig? Schaf dan direct 25 liter houtwormbestrijdingsmiddel van Perfacs aan bij Bol.com
Vervangen
Het vervangen van besmet hout is het meest effectief, maar is natuurlijk lang niet altijd een optie. Vervangen werkt het beste in het geval van los meubilair of goed bereikbaar en verwijderbaar houtwerk.
Besmeren met petroleum
Een relatief eenvoudige methode is het besmeren van hout met houtworm met petroleum of lampolie. Hierdoor gaan alleen de houtwormen dood die in aanraking komen met het petroleum. De larven of eitjes diep in het hout worden hierdoor niet aangetast. De besmetting wordt dus niet effectief bestreden, na enkele jaren komen de jonge larven weer naar de oppervlakte en begint de cyclus opnieuw.
Chemische bestrijding
Het meest effectief, maar ook het meest ingrijpend, is het inspuiten van het hout met bestrijdingsmiddel, waardoor het gif diep in het hout doordringt. Hierdoor worden de meeste larven gedood. Hiervoor is het wel nodig dat het gif in het hout kan dringen. Eventuele laklagen moeten dus verwijderd worden.
Het bestrijdingsmiddel doodt niet de eitjes of de kever, maar wel de schadelijke larven. Daarom is het van belang dat het gif goed kan intrekken. Als dan na enige tijd (en dat kan soms wel jaren duren) de eitjes uitkomen, moet het gif nog actief zijn.
Het gif moet doorgaans gespoten worden. Gebruik hiervoor handschoenen en een masker. Daarnaast is het verstandig te zorgen dat de ruimte geventileerd kan worden.