LUIZEN BESTRIJDEN

(hoofdluis bestrijden dan, hè)
hoofdluis bestrijden

Jeuk op het hoofd van je zoon of je dochter. Of misschien wel bij jezelf. Iedereen kent dat moment wel: hebben we luizen op ons hoofd? Zijn de neten geland in ons huis? Wees gerust, luizen jeuken behoorlijk en zijn daarom best vervelend, maar je kunt er goed vanaf komen. Allerbelangrijkste: check zo snel en grondig mogelijk of je inderdaad luizen hebt, en begin met behandelen. We helpen je hier natuurlijk graag bij verder.

> Tip: koop direct luizenshampoo van Prioderm bij Bol.com. Of probeer de luizenlotion, ook van Prioderm.

Hoofdluizen of neten?

Meestal is het heel makkelijk om een plaag van luizen te herkennen: jeuk! Vaak zal het beginnen bij je kind, vooral als deze naar de opvang of school gaat. Klaagt hij of zij over jeuk op het hoofd, of wordt er wel heel enthousiast gekrabd? Controleer dan op luizen.

Dat doe je door haar en hoofdhuid van het slachtoffer grondig te inspecteren. Vaak is al snel te zien of er luizen of neten in het haar zitten. Luizen zijn 1-5 millimeter grote insecten en bruin/grijs van kleur. Nadat ze bloed hebben opgezogen is de kleur wat roder. Ze bewegen niet al te snel, dus kijk zorgvuldig. Naast in het haar en op de hoofdhuid, kun je ook bij de oren en in de nek kijken.

Let als je aan het zoeken bent ook op neten, dat zijn luizeneitjes. Neten zijn grijs/wit van kleur en wat meer rond van vorm, een neet lijkt wel wat op roos. Neten zitten vastgeplakt aan het haar, terwijl roos los op de hoofdhuid licht

hoofdluis herkennen

 

Soms kunnen luizen moeilijk te vinden zijn, bijvoorbeeld omdat de ‘plaag' nog maar net begonnen is. Dan kun je met een luizenkam grondig door het haar kammen en steeds de kam uittikken boven wit papier of een wasbak. Zie je beweging, dan heb je te maken met hoofdluis. Goed om te weten: inspectie met een luizenkam is vele malen effectiever dan alleen een visuele controle!

> Direct doen: koop een Assy luizenkam of een Medisana electrische luizenkam

 

Meer over de hoofdluis: wat is een luis en hoe kom ik er aan?

Luizen zijn parasitaire insecten, zoals gezegd grijsbruin van kleur en slechts enkele millimeters groot, met 6 poten (zoals alle insecten). Ze leven van bloed. De hoofdluis leeft graag op warme, behaarde en beschutte plaatsen waar dat bloed ruim voorhanden is, je hoofd dus! Luizen beginnen als neet, netjes en onschuldig in een eitje. De pasgeboren luis noemen we een nimf (ca. 1 mm groot). Een jonge luis wordt in ca. 7-9 dagen volwassen en kan dan zelf eitjes leggen. Daarom is spoed geboden, zoals je begrijpt.

Luizen worden vaak gevonden omdat je jeuk krijgt op je hoofdhuid. Die jeuk komt doordat de luis met zijn kleine kaakjes een wondje maakt, en vervolgens met zijn proboscis (zuigbuisje) bloed opzuigt. Dat wondje kan gaan ontsteken en daardoor jeuken.

Luizen verspreiden zich via direct contact, dus als hun schuilplaats met een ander potentieel doelwit in aanraking komt. Besmetting via jassen, tassen of beddengoed is enorm zeldzaam. Buiten hun schuil- en voedingsplaats gaan luizen namelijk snel dood, langer dan 8-20 uur houden ze het niet vol. Een luis zal dus niet zomaar zijn mooie plekje opgeven! Luizen wandelen op hun gemakje van het ene naar het andere slachtoffer en kunnen niet springen. Praktisch gezien moet je dus met je hoofd iemand anders z'n hoofd aanraken om besmet te worden. Dat gebeurt vooral snel bij kinderen, die op school en bij de opvang intensief samen spelen. Kinderen besmetten vervolgens weer snel hun ouders, bijvoorbeeld tijdens het knuffelen.

Prioderm, de bekendste luizenbestrijders.

Prioderm verkoopt ongetwijfeld de bekendste luizen bestrijdings middelen. Meest verkocht worden de shampoo en lotion van Prioderm.

Maar wat kies je? Simpel: lotion is wat effectiever maar wel bewerkelijker (nabehandelen met gewone shampoo is noodzakelijk). Shampoo is makkelijker, maar net iets minder krachtig. Beide kosten ca. 15 euro en zijn meerdere keren te gebruiken.

> Tip: veel last van luizen? Koop dan de lotion van Prioderm bij Bol.com. Koop anders gewoon de shampoo (ook bij Bol).