MIEREN BESTRIJDEN

mieren bestrijden

Mieren… iedereen kent ze wel. Nuttige beestjes hoor, in je tuin. Maar geweldig vervelend in huis. Mieren zijn klein genoeg om overal wel een kiertje te vinden en als ze eenmaal in je huis zijn lopen ze vast wel tegen iets lekkers aan. Berg je dan maar, want voor je het weet loopt er een mierensnelweg je huis in.

> Direct doen: koop ECOstyle mierenspray om een mieren nest te bestrijden bij Bol.com

 

Is het mogelijk om mieren in huis te voorkomen?

Nee, je kunt het nooit helemaal voorkomen. Mieren zijn vasthoudende zoekers naar voedsel en zelfs in het meest secuur afgedichte fort weten ze nog wel een kleine opening te vinden. Maar je kunt het wel minder aantrekkelijk maken in huis. Bijvoorbeeld door goed schoon te maken en zo min mogelijk etensresten achter te laten. Als er dan een mier in huis komt, vindt-ie in ieder geval weinig interessants. Daarnaast kun je, als je mieren in huis hebt, overgaan tot het bestrijden. Maar eerst iets meer over de mier.

 

Hoe werkt, dat… mieren?

Mieren zijn sociale insecten, ze wonen in grote nesten. Fun fact: mieren stammen af van dezelfde voorouders als wespen. Qua lichaamsbouw lijken wespen en mieren daardoor nog steeds op elkaar. Mieren vliegen alleen niet, behalve de nieuwe koningin die het nest verlaat. Heb je daar wat aan? Nee, niet echt, maar toch goed om te weten. Belangrijk is wel dat mieren in grote groepen leven. Heb je een mier in huis, dan is de kans groot dat er meer zijn of snel volgen.

Mieren praten met elkaar via geur. Zo kunnen mieren via feromonen geursporen achterlaten om de weg van het nest naar voedsel te vinden. Andere mieren vinden dit geurpad en versterken het weer met hun eigen geursporen. Zo komt het dat er binnen enkele uren een mierenleger in je keuken is te vinden. Een van de verkenners heeft voedsel gevonden, is teruggelopen naar het nest en heeft zijn vrienden opgetrommeld om te komen helpen.

 

Hoe bestrijd ik mieren?

Het begint ermee dat je moet uitzoeken waar de mieren vandaan komen. Mieren komen alleen gericht op zoek naar voedsel als er een geurspoor ligt. Het is zaak dat spoor te vinden. Zo kom je erachter waar de mieren in huis komen en kun je beginnen met de bestrijding.

In principe zijn er twee manieren om mieren te bestrijden: met gif en met geur. Gif (vaak gecombineerd met suiker of een andere lokstof) wordt door de mieren meegenomen naar het nest. Daardoor wordt niet alleen de mier zelf vergiftigd, maar doorgaans het hele nest uitgeroeid. Effectief, maar wel een beetje wreed. Vooral ook omdat het gif niet alleen voor mieren dodelijk is, maar ook voor andere insecten als bijen en hommels.

 

Bestrijden met gif

Mieren bestrijden met gif gaat meestal met de mierenlokdoos, die je in de buurt van het nest plaatst of in de buurt van een mierensnelweg (jullie weten vast wat we daarmee bedoelen). De mieren lopen de lokdoos in, aangetrokken door de lokstof, en nemen vervolgens het gif mee het nest in.

Daarnaast zijn ook mierenkorrels te verkrijgen. Het mechanisme is vergelijkbaar met de mierenlokdoos, maar dan zonder lokdoos. Zeker als je kinderen of huisdieren hebt, is dit minder aan te raden. De korrels zijn vaak roze of wit en kunnen een grote aantrekkingskracht hebben op kleine kinderen. In de tuin, op moeilijk te bereiken plaatsen, zijn korrels wel weer handig. Je kunt ze strooien op plaatsen waar een lokdoos niet past (achter een plantenbak bijvoorbeeld). Afhankelijk van wat je zoekt kan dit dus een behoorlijk effectieve manier zijn van mieren bestrijden.

 

mieren bestrijden gif nest

 

Natuurlijke bestrijding

Het is ook mogelijk om mieren met natuurlijke middelen te bestrijden. Dit kan met biologische mierenkorrels, die vaak een samenstelling hebben van geuren waar mieren liever een blokje om van lopen. In huis zou het kunnen dat je er zelf ook niet zo blij van wordt, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.

Biologische bestrijding werkt het beste buiten. Mieren kun je wegjagen door afrikaantjes, rozemarijn of goudsbloemen te planten in de buurt van een mierennest. Ook lavendel schijnt een licht preventieve werking te hebben. Deze planten verspreiden geuren die mieren niet kunnen waarden.

Daarnaast helpt het om sterk geurende stoffen in de buurt van mieren te strooien. Dat verstoort hun geurvermogen. Zo werken peper, koffie, uien en koperdraad (jawel!).

Een creatieve manier om een nest met mieren te bestrijden is een combinatie van gist en stroop of poedersuiker. Mieren nemen dat mee naar het nest en eten het op, waarna het gist uitzet en de mier, tja, ontploft.

Wil je in huis mieren biologisch bestrijden, dan kan dat naast met biologische korrels ook door het geurspoor (de mierensnelweg) te verwijderen met een zure stof. Dit kan azijn zijn, maar ook citroensap. Daardoor verdwijnt het spoor dat de mieren hebben opgebouwd en moeten ze weer opnieuw op zoek naar voedsel. Het is belangrijk om dan ook het spoor buiten huis te verwijderen.

> Probeer het ECOstyle assortiment voor mieren bestrijding bij Bol.com: poeder, spray en lokdozen