STEENMARTERS VERJAGEN

steenmarters verjagen

De steenmarter is een handig dier dat steeds vaker in de buurt van woningen durft te komen. Heb je last van steenmarters in huis of in de auto? Lees hier dan onze tips om deze marter te verjagen, want vergiftigen of anderszins doden van steenmarters is verboden.

> Tip: lees onze pagina over het verjagen van steenmarters met anti steenmarter spray 

Wat is een steenmarter en waarom zou je hem willen verjagen?

De steenmarter is een soort marter die ca 50 cm lang kan worden (exclusief de staart die ook nog eens zo'n 25 cm lang is). Het is een langwerpig, slank en zeer behendig dier. In beginsel zijn ze carnivoor, maar de steenmarter is een echte opportunist en daarmee eigenlijk omnivoor.De steenmarter begeeft zich steeds vaker in de buurt van mensen. En daar beginnen de problemen met de steenmarter… De steenmarter kan namelijk behoorlijke overlast geven, maar de steenmarter is in Nederland ook een beschermde diersoort, dus het doden van steenmarters is verboden. Gelukkig kan de steenmarter wel verjaagd worden.

 

Overlast bij steenmarters in huis

Steenmarters in huis zijn niet direct schadelijk, maar ze kunnen wel heel irritant zijn. Het namelijk nachtdieren, dus precies als je gezin de ogen wil sluiten, gaat de steenmarter rondrennen, spelen en op zoek naar eten. Er zijn genoeg mensen die denken dat ze met een inbreker te maken hebben als steenmarters hun intrede doen in huis. Daarnaast kun je te maken krijgen met flinke stankoverlast van urine en uitwerpselen van steenmarters. Genoeg redenen om de marters te verjagen.

 

Steenmarters verjagen uit kippenhokken

Als de steenmarter in zijn natuurlijke omgeving niet voldoende voeding kan vinden, dan gaat hij namelijk graag op jacht naar kippen en ander pluimvee. Een reden tot extreme ergernis bij (hobby)pluimveehouders, want de steenmarter vangt op een nacht gerust 10 tot 15 kippen (bron: Wikipedia).

 

Steenmarters in de auto

De nieuwsgierige steenmarter wil ook nog wel eens een bezoek brengen aan de auto en dan vooral onder de (warme) motorkap. Vooral de jonge steenmarters kunnen nog niet goed onderscheid maken tussen eetbare en niet eetbare zaken, waardoor ze geneigd zijn te gaan knagen aan de bedrading onder de motorkap van je auto. Dit kan uiteraard enorm vervelende en zelfs gevaarlijke gevolgen hebben als het remkabels betreft, of als koelvloeistof of benzine weglekken uit de auto. Sowieso is het een zeer vervelende kostenpost. Gelukkig laten steenmarters zich redelijk eenvoudig verjagen uit de auto met zogenaamde anti-marterspray.

steenmarters bestrijden

 

Steenmarters verjagen met steenmarter spray

Anti marter spray kan rijkelijk worden gebruikt op plaatsen waar de steenmarter zich ophoudt en/of waarlangs hij binnenkomt. In het geval van de auto moet je er op letten dat je sprayt op plaatsen waar de geur zo lang mogelijk blijft hangen. Uiteindelijk vervliegt de spray namelijk en zeker als de auto veelvuldig gebruikt wordt. Herhaal het sprayen dus regelmatig. Ook als de steenmarter al in tijden niet is langsgeweest is het raadzaam om de anti-marter spray “therapie” eens in de aantal maanden nog eens te herhalen. De steenmarter kan namelijk zomaar vergeten dat de auto gevaarlijke terrein was en dan begint de ellende weer opnieuw.

> Bekijk de verschillende anti steenmarter sprays op onze speciale pagina