MUIZEN BESTRIJDEN

muizen in huis

Muizen in huis?

Of het nou koud buiten is of niet, muizen kun je altijd in je huis hebben. Soms sta je oog in oog met een muis, maar vaak wil je muizen al ongezien bestrijden. Bijvoorbeeld als je muizenkeutels vindt. En wat is dan wijsheid: verjagen of vangen? Hieronder vind je de beste tips en de populairste bestrijdingsmiddelen.

Top 3 producten om muizen te bestrijden

Voor het bestrijden van muizen in huis zijn veel mogelijkheden. Zelf bestrijden van muizen is in de meeste gevallen goed mogelijk. Lees hieronder hoe je muizen snel, diervriendelijk en simpel kunt bestrijden of ze uit je huis kunt verjagen.

 

Hoe kun je muizen in huis bestrijden?

Muizen bestrijden kun je op allerlei manier doen en elke manier heeft zo zijn voor-en nadelen (voor mens en dier). De populairste opties:

  • Muizenvallen
  • Muizengif
  • Muizen verjagen
  • Diervriendelijk van je muizen af

> Direct doen: bekijk de populairste producten om muizen te bestrijden bij Bol.com

 

Muizenvallen

De muizenval is een van de simpelste manieren om muizen te bestrijden. De muis wordt gelokt met wat voedsel en loopt de muizenval op (tip: gebruik pindakaas ipv kaas, dat vinden muizen lekkerder). In de val is over het algemeen een veer gespannen en zodra de muis het voedsel aanraakt, schiet de veer los en wordt de muis ineens gedood omdat zijn nekje breekt.

> Lees meer in ons artikel over muizenvallen, o.a. over voor- en nadelen, en waar je goedkoop goede muizenvallen kunt kopen.

 

Muizengif en lokdoosjes

Met muizengif zorg je voor een uitgestelde dood. De muis wordt aangetrokken door de geur van de muizengif korrels. Hij eet ze terplekke op en sterft pas later in zijn hol/nest.

> Lees meer over de voor- en nadelen van muizengif en muizenkorrels in ons artikel. We vertellen je ook waar je deze producten voordelig kunt kopen.

 

Muizen verjagen uit huis

De bekendste manier om muizen te verjagen is door middel van ultrasoon geluid. Muizen houden niet van dit geluid en laten zich verjagen (naar de buren).

> Lees meer in ons artikel over het verjagen van muizen en de beste muizenverjagers

 

Diervriendelijk vangen van muizen

Er ook diervriendelijke manieren om het muizen probleem op te lossen. Je hoeft de muis niet te verjagen of te doden. Je kunt de muis ook vangen en herplaatsen. De meest gebruikte diervriendelijke oplossing is om de muis te vangen met een “eenwegsval”, bijvoorbeeld een klapval of een soort fuik. De muis kan hier wel in, maar niet meer uit.

> Lees meer over het diervriendelijk vangen van muizen in ons artikel daarover. We schetsen daarnaast ook de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden voor je.

Toch niet zelf muizen bestrijden?

Het kan natuurlijk prima dat je hebt besloten dat je toch niet zelf aan de gang wil gaan met het bestrijden van muizen in huis. Bestrijdenvanongedierte.nl is daarom hard op zoek naar partners om professioneel muizen te bestrijden.

 

Veelgestelde vragen over het bestrijden van muizen

 

Op welke manieren kun je muizen bestrijden?

Grofweg kun je muizen bestrijden op 3 manieren: met vallen (dood of levend), met ultrasoon geluid of met gif (vanaf 2023 verboden binnenshuis te gebruiken door consumenten). Lijmplankjes werden vroeger nog wel eens gebruikt, maar deze methode is zeer dieronvriendelijk.

 

Hoe kun je muizen het beste vangen?

Bij muizenvallen heb je de keuze tussen traditionele muizenvallen waarmee je de muis dood vangt en zogenaamde diervriendelijke vallen waarmee je de muis in leven houdt en deze buitenshuis kunt uitzetten. Ca 100 meter of meer van je huis uitzetten zou voldoende moeten zijn. Diervriendelijke uiteraard maar het nadeel is wel dat de muis weer een nieuw huis kan gaan opzoeken, dus zet de muis vooral niet uit vlak bij een andere woning.

 

Hoe voorkom je dat muizen je huis komen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus als je de muizen buiten de deur weet te houden dan is dat uiteraard het beste. De oplossing is op zich simpel: zorg dat er geen gaten of kieren zijn waardoor de muis zich naar binnen kan wurmen. Onderschat de muis hierin trouwens niet; muizen kunnen zichzelf zeer klein maken en dus door hele smalle spleetjes kruipen. Ook kun je ervoor zorgen dat er niks “te halen” valt in je huis. Dus voedsel veilig opbergen in plastic bakken (plastic zakken zijn niet veilig voor de muis) en geen voedselresten laten slingeren op het aanrecht of op de vloer.

 

Zijn muizen schadelijk?

Ja, wilde muizen zijn schadelijk voor de gezondheid van de mens. Ze kunnen verschillende ziektes met zich meedragen en. ze verspreiden deze via o.a. kun plas en keutels. Maar ook hun speeksel kan besmettelijk zijn, dus als een muis aan je brood geknaagd heeft dan kan ook deze schadelijk voor je zijn.