Het wordt weer lekker weer, dus dan weet de oplettende bestrijder van ongedierte wel hoe laat het is: allerlei gespuis wordt wakker en begint overlast te veroorzaken. De laatste trend is dat je mooie groene huisgenoten het bokje zijn: je ziet ineens fruitvliegjes op je plant! Bah, bah, bah. Niemand komt aan mijn planten behalve ikzelf, horen we je denken.

 

Maar ben je wel echt het slachtoffer van fruitvliegjes op je plant?

Om effectief te kunnen bestrijden, moet je natuurlijk wel zeker weten wat je precies bestrijdt. Zitten je planten onder de kleine vliegjes, dan is de sprong naar fruitvliegjes natuurlijk snel gemaakt. Die kent iedereen immers als lastpak tijdens mooi weer. Maar fruitvliegjes heten natuurlijk niet voor niets zo, ze zitten vooral in de buurt van en op fruit. Waarom zouden fruitvliegjes ineens massaal gemigreerd zijn naar planten?

 

Een nieuw model: de rouwvlieg!

Het antwoord is simpel: dat is niet zo. Het gaat namelijk niet om fruitvliegjes in dit geval, maar om rouwvliegjes. Voluit: de varenrouwmug (of ook wel rouwvarenmug). Rouwvliegjes lijken enorm op fruitvliegjes, maar dan kleiner en donkerder gekleurd. Maar zeker zo irritant, vooral als je tijdens de afgelopen Corona-periode je huis volgezet hebt met mooie planten, zoals velen van ons hebben gedaan. Top gedaan trouwens!

Planten in huis

Het laatste wat je wil, is natuurlijk dat die mooie planten bedekt zijn met een laagje miniscule vliegjes. Gelukkig zijn er voldoende manieren om rouwvliegjes te bestrijden.

 

Maar hoe kom ik daar dan van af?

We horen het je denken: leuk om te weten wie mijn tegenstander is, maar geef me vooral de wapens om die eindbaas uit te schakelen! Daar komen we nu op. Rouwvliegjes kun je bestrijden door ze direct aan te vallen (via plakstrips) of door de larven aan te vallen. Die larven bevinden zich in je potgrond en dat is eigenlijk al waar je ellende begint. Gelukkig hebben we een mooie pagina voor jullie over het bestrijden van rouwvliegjes. We bieden daar meteen links naar de meest populaire bestrijdingsmiddelen. Succes, je hebt in no time weer een chill groen paleisje om in te genieten!