Het is weer mooi weer en dat betekent dat onze tuinen weer in bloei staan. Helaas betekent het ook dat ongewenste bezoekers, zoals naaktslakken, de weg naar onze mooie tuinen vinden. Deze slijmerige beestjes kunnen veel schade aanrichten aan je planten. Maar geen zorgen, met de juiste maatregelen kun je je tuin vrijhouden van naaktslakken. Hier lees je alles over deze kleine vijanden en hoe je ze kunt bestrijden.

 

Wat zijn naaktslakken?

Naaktslakken zijn weekdieren zonder een beschermend huisje, in tegenstelling tot huisjesslakken. Ze zijn meestal grijs, bruin of zwart en kunnen tot wel 15 centimeter lang worden. Naaktslakken komen vooral 's nachts tevoorschijn omdat ze houden van vochtige, donkere plekken. Overdag verbergen ze zich onder stenen, plantenpotten en bladeren om uitdroging te voorkomen.

 

De schade die naaktslakken veroorzaken

Naaktslakken zijn dol op jonge, sappige planten en kunnen in korte tijd aanzienlijke schade aanrichten. Ze vreten gaten in bladeren, stelen en bloemen, waardoor de planten kwetsbaar worden voor ziektes. Daarnaast laten ze een slijmspoor achter dat niet alleen onsmakelijk oogt, maar ook schimmelvorming kan bevorderen.

 

Hoe voorkom je naaktslakken in je tuin?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor naaktslakken. Hier zijn een paar preventieve maatregelen om te zorgen dat ze je tuin niet als buffet gebruiken:

 • Koperstrips: plaats koperstrips rond je plantenbakken en tuinperken. Naaktslakken krijgen een lichte schok als ze over koper kruipen, wat hen afschrikt.
 • Tuin schoonhouden: verwijder regelmatig dode bladeren en ander organisch materiaal waar slakken zich graag in verbergen. Houd je tuin netjes en opgeruimd om te voorkomen dat slakken een plek vinden om zich te verschuilen.
 • Watergeven in de ochtend: geef je planten 's ochtends water in plaats van 's avonds. Zo is de grond 's avonds droog, en dat maakt je tuin minder aantrekkelijk voor slakken die van vochtige omstandigheden houden.
 • Planten met een sterke geur: planten zoals lavendel, munt en rozemarijn hebben een geur die slakken onaantrekkelijk vinden. Plant deze kruiden in je tuin om slakken weg te houden.
 • Mulch: gebruik droge mulch zoals houtsnippers of cacaodoppen om de bodem rond je planten te bedekken. Dit maakt het moeilijker voor slakken om zich te verplaatsen.
 • Eierschalen: verpletterde eierschalen rond je planten vormen een ruwe barrière waar slakken niet graag overheen kruipen.

 

Hoe bestrijd je naaktslakken?

Als je toch last krijgt van naaktslakken, zijn er diverse methoden om ze te bestrijden zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.

 • Biervallen: graaf kleine potjes in de grond en vul ze met bier. Slakken worden aangetrokken door de geur, kruipen erin en verdrinken. Dit is een eenvoudige en effectieve methode om slakkenpopulaties te verminderen.

> Koop een naaktslakkenval bij Bol.com

 • Natuurlijke vijanden: heb je een grote tuin? Maak je tuin dan geschikt voor vogels, kikkers en egels. Deze dieren eten graag slakken en kunnen helpen om hun aantal onder controle te houden. Plaats nestkastjes en maak je tuin aantrekkelijk voor deze natuurlijke vijanden.

> Koop aaltjes tegen naaktslakken bij Bol.com

 • Handmatig verwijderen: ga 's avonds of na een regenbui op pad met een zaklamp en verzamel de slakken handmatig. Het is misschien een beetje vies werk, maar wel effectief. Verwijder de slakken uit je tuin en zet ze op een veilige afstand uit.
 • Koffiedik: verspreid koffiedik rond je planten. De cafeïne werkt als een natuurlijk afweermiddel en houdt slakken op afstand. Bovendien is koffiedik een goede meststof voor je tuin.
 • Slakkenkorrels: gif en korrels kunnen uitermate effectief zijn tegen naaktslakken, zeker als het biologisch gif is

> Koop slakkenkorrels tegen naaktslakken bij Bol.com

Met deze tips kun je de invasie van naaktslakken in je tuin effectief tegengaan en blijven genieten van een weelderige, gezonde tuin. Veel succes en een prachtige zomer gewenst!