Houtworm kan een flinke plaag zijn voor je houten meubels, balken, bureaus, dak en vloeren. Dus liever hebt je deze beestjes niet in huis. Maar geen paniek, in dit artikel vertellen we je hoe je houtworm kunt herkennen en bestrijden!

 

Wat is houtworm?

Houtworm is eigenlijk een verzamelnaam voor de larven van verschillende keversoorten die hout eten. De meest voorkomende zijn de gewone houtwormkever, de huisboktor en de spinthoutkever. Deze kleine beestjes kunnen grote schade aanrichten als ze niet op tijd worden aangepakt.

De larven voeden zich namelijk met hout, door er een weg doorheen te boren. Daardoor ontstaan kleine ronde gaatjes. Bij die gaatjes ligt doorgaans boormeel (fijn zaagsel). Houtwormlarven kunnen het hout ernstig beschadigen door veel van die tunnels te graven, wat het hout broos en zwak maakt. Na een periode, die jaren kan duren, verpoppen de larven tot volwassen kevers die uit het hout vliegen, waarbij ze nog meer (en grotere) gaatjes achterlaten. Hierdoor kan hout erg verzwakt raken.

 

Hoe herken je houtworm?

De eerste tekenen van houtworm zijn vaak kleine ronde gaatjes in het hout, meestal met een diameter van 1 tot 2 millimeter. Je kunt ook het fijne zaagsel vinden, het ‘boormeel', rondom deze gaatjes. Daarnaast kunnen zachte, broze plekken in het hout duiden op een houtworminfestatie. Soms zie je zelfs de larven of kevers zelf.

 

Wat kun je doen om houtworm te voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Behandel je houten meubels, balken, kozijnen, vloeren en wat al niet meer een risico zou kunnen vormen met een geschikt insecticide of preventieve houtbehandeling. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis laag blijft, want houtworm gedijt in vochtige omgevingen. Regelmatige inspecties van hout, vooral in oudere huizen, kunnen je helpen om een beginnende plaag snel op te merken.

> Probeer de HGX tegen houtworm spray van HG, via Bol.com

 

Hoe bestrijd je houtworm?

Als je houtworm ontdekt, zijn er verschillende methoden om ze te bestrijden:

  • Chemische behandeling: Gebruik professionele chemische middelen om de houtworm te doden. Dit wordt vaak door een specialist gedaan.
  • Hete lucht behandeling: Door het hout tot een hoge temperatuur te verwarmen, kun je de larven doden. Dit is een effectieve en milieuvriendelijke methode.
  • Vriesbehandeling: In extreme gevallen kan het hout worden ingevroren om de houtworm te doden.

Op zoek naar bestrijdingsmiddelen tegen houtworm? Lees dan hier verder.

 

Zijn er natuurlijke methoden tegen houtworm?

Ja, er zijn ook natuurlijke manieren om houtworm aan te pakken.Dit zijn de best werkende:

  • Eucalyptusolie: deze olie kan worden gebruikt als afweermiddel tegen houtworm. Breng het aan op aangetast hout om larven en kevers af te weren.
  • Azijn: azijn kan worden gebruikt om houtworm te doden. Maak een mengsel van azijn en water en breng het aan op de geïnfecteerde gebieden.
  • Bijenwas: breng bijenwas aan op houten oppervlakken om houtworm af te weren. Dit helpt ook om het hout te beschermen en te onderhouden.
  • Natuurlijke oliën: andere oliën zoals sinaasappelolie en lavendelolie kunnen ook effectief zijn bij het afweren van houtworm.
  • Ventilatie en droogte: houtworm gedijt in vochtige omstandigheden, dus zorg voor goede ventilatie en houd het hout droog om een ongunstige omgeving voor houtworm te creëren.

 

Herkennen en bestrijden van houtworm

Het vroegtijdig herkennen en bestrijden van houtworm is cruciaal om ernstige schade aan je houten spulletjes te voorkomen. Door regelmatige inspecties en preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op houtworm aanzienlijk verminderen. Kom je echt niet van je houtworm af, dan is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.