De zomer brengt niet alleen warm weer en lange dagen, maar helaas ook hele actieve mieren. Mieren in huis kunnen een grote ergernis zijn, vooral als ze op zoek zijn naar voedsel. Gelukkig zijn er verschillende manieren om mieren te bestrijden en te voorkomen dat ze je huis binnendringen. In dit artikel delen we effectieve tips om mieren uit je huis te houden of uit je huis te krijgen.

 

Wat zijn mieren precies?

Mieren zijn kleine insecten met een slank, segmentvormig lichaam dat bestaat uit een kop, borststuk en achterlijf. Ze hebben zes poten, knikkende antennes en sommige soorten hebben vleugels. Hun kaken zijn sterk en zichtbaar, en worden gebruikt voor bijten en het dragen van voedsel. Mieren komen voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, rood, bruin en geel. Hun grootte varieert per soort, van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Mieren zijn sociale dieren. Ze leven in goed georganiseerde kolonies die kunnen variëren van enkele tientallen tot miljoenen individuen. Elke kolonie heeft een strikte hiërarchie met een koningin die verantwoordelijk is voor de voortplanting, werksters die zorgen voor voedsel en de verzorging van larven, en soms mannetjes die paren met de koningin. Mieren communiceren via geurstoffen (feromonen) om voedselbronnen en gevaren aan te geven. Ze bouwen vaak uitgebreide nesten in de grond, hout of zelfs in gebouwen. Hun sociale structuur en samenwerking maken hen zeer succesvol in overleven en verspreiden.

Hoewel de meeste mierensoorten ongevaarlijk zijn, kunnen ze wel voor overlast zorgen wanneer ze massaal je huis binnendringen​. Zeker als je te maken hebt met het Mediterraan draaigatje, ook wel de terrormier.

 

Hoe bestrijd je mieren in huis?

Heb je last van mieren in huis? Ga dan niet meteen op zo'n beestje staan, maar volg onderstaande tips om echt van je mieren af te komen.

 • Lokaliseer de bron: om mieren effectief te bestrijden, moet je eerst de bron van de invasie vinden. Volg de mieren om te zien waar ze je huis binnendringen en waar hun nest zich bevindt. Dit is cruciaal om de kolonie uit te roeien.
 • Gebruik mierenlokdoosjes: plaats mierenlokdoosjes op strategische plekken waar je mieren hebt gezien. De mieren worden aangetrokken door de lokstof in het doosje en nemen het gif mee terug naar het nest, waardoor de hele kolonie wordt uitgeroeid. Lees hier voor meer informatie over mieren bestrijden.
 • Maak je eigen mierenval: meng suikerwater of honing met borax en plaats dit mengsel op een stuk karton. Mieren worden aangetrokken door het zoete mengsel en nemen het borax mee naar hun nest, wat uiteindelijk de kolonie zal doden.
 • Gebruik natuurlijke middelen: azijn tegen mieren is een effectief middel. Vul een spuitfles met gelijke delen water en witte azijn en spray dit op de plekken waar je mieren hebt gezien. Azijn verstoort de geursporen die mieren gebruiken om elkaar te volgen, waardoor ze de weg kwijtraken. Meer hierover lees je in dit artikel over de beste natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
 • Insectenspray: gebruik een insectenspray die specifiek bedoeld is voor mieren. Spray dit direct op de mieren en op hun paden om ze te doden en hun sporen te verwijderen. Volg altijd de instructies op het etiket voor veilig gebruik​. Vind hier de beste bestrijdingsmiddelen.

 

Hoe voorkom je mieren in huis?

Als je nog geen last hebt van mieren in huis, of je hebt ze net weg weten te jagen, zorg dan dat je met de volgende tips zo goed als mogelijk een nieuwe mierenplaag voorkomt:

 • Houd je huis schoon: mieren komen vaak op voedselresten af. Zorg ervoor dat je je keuken schoon houdt, etensresten direct opruimt en voedsel in afgesloten containers bewaart. Dit helpt om mieren weg te houden​
 • Sluit toegangswegen af: zoek naar scheuren en kieren rond ramen, deuren en funderingen en dicht deze af met kit of ander afdichtmateriaal. Dit voorkomt dat mieren je huis binnenkomen.
 • Buiten opruimen: houd je tuin en buitenruimte schoon. Verwijder stapels bladeren, hout en ander afval waarin mieren nesten kunnen bouwen. Zorg er ook voor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn​.

Ook kun je middelen in huis gebruiken, bijvoorbeeld op plaatsen waar je eerde mieren gehad hebt, waar mieren niet van houden. Denk dan aan:

 • Essentiële oliën: mieren houden niet van de geur van essentiële oliën zoals pepermunt, eucalyptus en tea tree. Meng een paar druppels van deze oliën met water in een spuitfles en spray dit op de plekken waar je mieren hebt gezien​ 
 • Koffiedik: strooi koffiedik rond de ingangen van je huis. De geur van koffie verstoort de geursporen van mieren en houdt ze op afstand​
 • Krijt of talkpoeder: teken een krijtstreep of strooi talkpoeder rond de ingangen van je huis. Mieren zullen deze barrières niet snel passeren

 

Een miervrije zomer

Mieren kunnen een vervelende plaag zijn in huis, maar met de juiste maatregelen kun je ze effectief bestrijden en voorkomen. Door je huis schoon te houden, toegangswegen af te sluiten en natuurlijke afweermiddelen te gebruiken, kun je deze vervelende beestjes op afstand houden en volop genieten van je zomer.