De zomer brengt ons langere dagen, warme avonden en de mogelijkheid om volop van de natuur te genieten. Helaas komt deze periode ook met een vervelend neveneffect: muggen. Deze kleine, zoemende insecten kunnen zelfs de meest perfecte zomerdag verpesten met hun jeukende beten. Hoe kunnen we genieten van de zomer zonder voortdurend gekweld te worden door muggen?

 

Waarom bijten muggen?

Muggen zijn meer dan alleen een zomerse ergernis; ze vervullen een specifieke rol in hun ecosysteem. Vrouwelijke muggen hebben bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes, en dat is de reden waarom ze bijten. Ze worden aangetrokken door lichaamsgeur, kooldioxide en warmte. Hoewel dit feit weinig troost biedt wanneer je 's nachts wakker wordt van het gezoem rond je hoofd, helpt het wel om te begrijpen waarom muggen ons lastigvallen.

Sommige mensen hebben meer last van muggen dan anderen. Dit komt doordat muggen worden aangetrokken door specifieke geuren en stoffen die door sommige mensen meer worden uitgescheiden, zoals zweet en kooldioxide.

 

Hoe voorkom je muggenbeten?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen muggenbeten. Het gebruik van muggenwerende middelen is een van de meest effectieve methoden. Producten die DEET, icaridin of citronella bevatten, kunnen muggen op afstand houden. Het is belangrijk om deze middelen aan te brengen op zowel de huid als de kleding, vooral tijdens zwoele zomeravonden wanneer muggen het meest actief zijn.

Naast het gebruik van muggenwerende middelen, kan het dragen van lange mouwen en broeken een fysieke barrière vormen tegen muggenbeten. Kies voor lichte, loszittende kleding die de huid zoveel mogelijk bedekt. Dit is vooral handig tijdens wandelingen in de natuur of avonden in de tuin.

Voor degenen die de voorkeur geven aan natuurlijke oplossingen, zijn er verschillende oliën bekend om hun muggenwerende eigenschappen. Citronella, eucalyptus en lavendel kunnen helpen om muggen op afstand te houden. Je kunt deze oliën aanbrengen op de huid of verspreiden in de lucht om een natuurlijke barrière te creëren.

 

Hoe voorkom muggen in je tuin?

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Door te zorgen dat er geen water blijft staan in bijvoorbeeld bloempotten, emmers of regentonnen, kun je de muggenpopulatie in je directe omgeving aanzienlijk verminderen. Daarnaast zijn horren voor ramen en deuren een effectieve manier om te voorkomen dat muggen naar binnen vliegen. Voor extra bescherming tijdens het slapen kan een klamboe om het bed worden gebruikt.

 

Wat te doen als je een muggenbeet hebt?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat je toch door een mug wordt gebeten. Het is belangrijk om niet te krabben aan de jeukende bulten, hoe verleidelijk dit ook is. Krabben kan de huid beschadigen en tot infecties leiden.

Er zijn verschillende manieren om de jeuk en zwelling van een muggenbeet te verminderen. Verkoelende gels of crèmes kunnen verlichting bieden, evenals een koud kompres. Voor ernstige jeuk kunnen antihistaminica helpen om de symptomen te verminderen. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.

 

Feiten en fabels over muggen

Er bestaan veel misvattingen over muggen. Een veelgehoorde fabel is dat mensen met zoet bloed meer muggen aantrekken. In werkelijkheid worden muggen aangetrokken door kooldioxide en lichaamsgeur, niet door de smaak van iemands bloed. Een andere fabel is dat het eten van knoflook muggen zou afweren. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit werkt.

Een interessant feit is dat muggen actiever zijn bij volle maan. Onderzoek heeft aangetoond dat de zichtbaarheid en activiteit van hun prooi tijdens een volle maan toeneemt, wat muggen meer kans geeft om te bijten. Een volwassen mug leeft meestal maar een paar weken, hoewel vrouwelijke muggen langer kunnen leven omdat ze meerdere keren moeten bijten om eieren te leggen.

 

Zijn muggen gevaarlijk?

Muggen kunnen meer zijn dan alleen een irritatie; sommige soorten vormen een serieus gezondheidsrisico. In Nederland zijn de meeste muggenbeten onschuldig, maar er zijn exotische muggensoorten die ziektes kunnen overbrengen. De tijgermug (Aedes albopictus) is een voorbeeld van zo'n exotische muggensoort. Deze mug, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, heeft zich de afgelopen jaren verspreid naar andere delen van de wereld, inclusief Europa. De tijgermug staat bekend om het overbrengen van ziektes zoals dengue. De tijgermug is daarnaast agressiever dan de inheemse muggen en bijt ook overdag. Meer weten? Lees dan verder bij de NVWA.

 

Wat kun je doen tegen muggen en muggenbeten?

Hoewel muggen een onvermijdelijk onderdeel zijn van de zomer, zijn er tal van manieren om beten te voorkomen en de irritatie te verminderen. Door het gebruik van muggenwerende middelen, het dragen van beschermende kleding en het vermijden van stilstaand water, kun je de kans op muggenbeten aanzienlijk verkleinen. En mocht je toch gebeten worden, dan zijn er genoeg remedies om de jeuk te verzachten. Meer weten over de mug? Check ook de website van het RIVM. En geniet van een zo mugvrij mogelijke zomer!