Muizen in huis kunnen veel overlast veroorzaken. Veelal in de winter, natuurlijk, maar in de rest van het jaar kan zo'n grijze rakker in je woning neerstrijken. En dat wil je niet, want een muis komt maar zelden alleen. En dan zijn je voorraden echt niet meer veilig. Hier vind je daarom de beste tips om muizen te bestrijden.

 

Tip 1: zet muizenvallen

Muizenvallen zijn effectief en komen in verschillende soorten, zoals traditionele en diervriendelijke vallen. Traditionele klapvallen lokken muizen met voedsel zoals pindakaas. Diervriendelijke vallen vangen muizen levend, waarna je ze buiten kunt vrijlaten. Zorg ervoor dat je vallen strategisch plaatst op plaatsen waar muizen vaak voorkomen, zoals langs muren en in donkere hoeken. Check muizenvallen.

 

Tip 2: strooi muizengif

Muizengif is effectief maar moet met voorzichtigheid worden gebruikt. Het gif trekt muizen aan en doodt ze na consumptie. Vanwege de giftigheid is het gebruik van muizengif binnenshuis vanaf 2023 verboden voor consumenten. Voor buitengebruik is muizengif nog steeds toegestaan, maar zorg ervoor dat het buiten bereik van kinderen en huisdieren blijft. Bekijk het beste muizengif.

 

Tip 3: verjaag muizen (bijvoorbeeld met ultrasoon geluid)

Ultrasoon geluid kan muizen verjagen zonder ze te doden. Dit is een diervriendelijke optie waarbij een apparaat ultrasone geluidsgolven uitzendt die voor mensen niet hoorbaar zijn, maar muizen wel afschrikken. Plaats deze apparaten in de buurt van plekken waar muizen vaak komen. Houd er rekening mee dat deze methode niet altijd 100% effectief is, vooral niet bij grotere plagen. Lees hier hoe je muizen kunt verjagen.

 

Tip 4: vang muizen diervriendelijk

Gebruik eenwegsvallen om muizen levend te vangen en ze vervolgens buiten vrij te laten. Eenwegsvallen zijn effectief omdat ze muizen lokken met voedsel en vervolgens sluiten wanneer de muis binnen is. Plaats de gevangen muis minimaal 2 km van je huis om te voorkomen dat ze terugkeren. Vergeet niet om de vallen regelmatig te controleren en de gevangen muizen vrij te laten. Bekijk diverse diervriendelijke opties.

 

Tip 5: huur professionele bestrijding in

Als de muizenplaag te groot is om zelf aan te pakken, overweeg dan professionele ongediertebestrijding. Experts kunnen niet alleen de huidige plaag aanpakken, maar ook preventieve maatregelen treffen om toekomstige plagen te voorkomen. Ze hebben toegang tot effectievere middelen en technieken dan consumenten, waardoor ze snel en grondig kunnen werken.