Je kent ze vast wel: die kleine, grijze pissebedden die zich graag verstoppen in je huis. Soms zie je ze ergens zitten op een muur, of stiekem oversteken op je vloer.

Pissebedden, ook wel bekend als keldermotten of houtluizen, kunnen nogal een ongenode gast zijn. Maar wat doe je als je deze pissebedden tegenkomt? In dit artikel geven we je praktische tips om pissebedden te bestrijden en buiten de deur te houden.

 

Wat zijn pissebedden?

Pissebedden zijn kleine, onschadelijke schaaldieren die vaak buiten leven, maar soms ook in huis te vinden zijn. Ze hebben een plat, ovaal lichaam en korte pootjes, en komen vooral ’s nachts tevoorschijn.

Deze diertjes houden van vochtige omgevingen en voeden zich met rottend organisch materiaal zoals bladeren en hout. Hoewel pissebedden niet schadelijk zijn voor mensen, kunnen ze toch vervelend zijn.

 

Waarom komen pissebedden naar binnen?

Pissebedden komen meestal naar binnen omdat ze op zoek zijn naar vocht en voedsel. Vochtige ruimtes zoals kelders, badkamers en kruipruimtes zijn ideale schuilplaatsen omdat pissebedden vocht nodig hebben om te overleven. Ze eten rottend organisch materiaal, dus een composthoop dicht bij je huis kan pissebedden aantrekken.

Tijdens droge perioden zoeken pissebedden vochtige en donkere schuilplaatsen binnenshuis en kruipen door kleine openingen en scheuren op zoek naar een beschutte plek.

 

Hoe voorkom je een pissebeddenplaag?

Er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat pissebedden niet bij jou intrekken. Allereerst is het belangrijk om vocht aan te pakken. Repareer lekkages in leidingen en dakgoten, en zorg voor goede ventilatie in vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. Gebruik eventueel een ontvochtiger om het klimaat minder aantrekkelijk te maken voor pissebedden.

Daarnaast is het essentieel om je huis schoon te houden. Maak regelmatig schoon en zorg dat er geen organisch afval rondslingert waar pissebedden van kunnen eten. Verwijder etensresten en houd afvalbakken goed afgesloten.

Houd de omgeving rondom je huis vrij van bladeren en ander organisch materiaal. Bewaar brandhout en composthopen op afstand van je huis, en zorg dat deze materialen op een droge, goed geventileerde plaats worden bewaard.

Het is ook belangrijk om pissebedden de toegang tot je huis te belemmeren. Dicht scheuren en gaten in muren, deuren en ramen met kit of ander afdichtingsmateriaal. Controleer regelmatig of deze afdichtingen nog goed werken en vervang ze indien nodig. Installeer tochtstrips en deurborstels om te voorkomen dat pissebedden naar binnen kruipen.

 

Wat als pissebedden al binnen zijn?

Als je toch pissebedden in huis hebt, geen paniek! Er zijn verschillende manieren om pissebedden te bestrijden.

Een snelle en effectieve manier is om pissebedden op te zuigen met een stofzuiger. Leeg de stofzuigerzak of -container meteen na gebruik om te voorkomen dat pissebedden ontsnappen. Verminder de vochtigheidsgraad in je huis zoals eerder beschreven, want dit maakt je huis minder aantrekkelijk voor pissebedden.

Er zijn ook speciale vallen en aas verkrijgbaar die pissebedden aantrekken en doden. Plaats deze vallen op plekken waar je de meeste pissebedden ziet en controleer ze regelmatig.

> Koop een pissebeddenval bij Bol

In extreme gevallen kun je insecticiden gebruiken. Kies een product dat specifiek gericht is op pissebedden en volg de instructies op de verpakking zorgvuldig. Zorg ervoor dat je insecticiden veilig gebruikt en houd ze buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Laat natuurlijke vijanden van pissebedden, zoals spinnen, toe in je tuin. Hoewel dit binnenshuis minder praktisch is, kan het buitenshuis helpen om de populatie pissebedden te beheersen. Spinnen en dergelijke houden de pissebeddenpopulatie onder controle.

 

Houd je huis pissebedvrij

Pissebedden in huis zijn meestal onschadelijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Door vochtige plekken aan te pakken en te zorgen dat je huis goed schoon en afgesloten is, kun je pissebedden buiten de deur houden. En mocht je toch een paar pissebedden tegenkomen, dan weet je nu precies wat je moet doen om ze snel weer weg te krijgen. Succes!

Met deze tips ben je goed voorbereid om pissebedden in huis te voorkomen en te bestrijden. Zo houd je je huis schoon, droog en pissebedvrij!