Zilvervisjes kunnen vervelend zijn, maar je kunt ze gemakkelijk voorkomen met deze tips. Ze zijn dan wel niet schadelijk, maar zien er onfris uit en kunnen zich heel snel voortplanten. Dat wil je liever niet in huis hebben, zeker niet in je mooie nieuwe energienieutrale en goed geïsoleerde nieuwbouwhuis.

Deze tips helpen om zilvervisjes te voorkomen:

  • Voorkom vocht in huis
  • Schoonmaken
  • Scheuren en kieren dichten
  • Verlaag de vochtigheid met luchtontvochtigers
  • Gebruik diervriendelijke vallen

We lichten iedere maatregel verder toe.

 

Voorkom vocht in huis

Zilvervisjes houden van vochtige omgevingen. Zorg voor goede ventilatie in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en kelders. Gebruik een ontvochtiger indien nodig om de luchtvochtigheid te verlagen. Zorg ervoor dat leidingen niet lekken en droog natte plekken snel op.

 

Schoonmaken

Houd je huis schoon, vooral in keukens en badkamers. Zilvervisjes voeden zich met organisch materiaal zoals papier, lijm en schimmels. Regelmatig schoonmaken en het weggooien van oude kranten en tijdschriften helpt om hun voedselbron te verminderen.

 

Scheuren en kieren dichten

Dicht scheuren en kieren waar zilvervisjes kunnen binnendringen. Gebruik kit of andere afdichtingsmiddelen om barsten in muren, vloeren en rond leidingen te dichten. Dit voorkomt dat zilvervisjes je huis binnendringen op zoek naar voedsel en vocht.

 

Verlaag de vochtigheid in huis

Gebruik ontvochtigers om de luchtvochtigheid in huis te verlagen. Zilvervisjes gedijen in vochtige omgevingen, dus het verminderen van vocht helpt om ze weg te houden. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie door regelmatig ramen en deuren open te zetten.

 

Diervriendelijke vallen

Gebruik diervriendelijke vallen om zilvervisjes te vangen en vrij te laten. Er zijn verschillende soorten vallen beschikbaar, zoals kleefvallen of potjes met lokaas. Plaats deze vallen op plekken waar je vaak zilvervisjes ziet, zoals in kelders of onder gootstenen.

 

Een (bijna) zilvervisvrij huis

Met deze maatregelen kun je zilvervisjes zo goed mogelijk buiten de deur houden. Door vocht te vermijden, regelmatig schoon te maken, scheuren te dichten en diervriendelijke vallen te gebruiken, doe je alle voorbereidingen die je maar kunt doen. Is dat toch niet genoeg? Dan zit er maar één ding op: bestrijd de zilvervisjes in huis zo effectief mogelijk.