Zie jij de laatste tijd ook kleine donkere plekjes op de bladen van je plant? En zitten en hele kleine (ongeveer 1mm of kleiner) beestjes bij in de buurt? Dan heb je last van de trips op je kamerplant.

De trips, door boomers (en als je niet weet wat een boomer is, dan ben je er eentje) ook nog wel eens thrips genoemd, is een insectje dat leeft van het vocht in het blad van je plant. De plantsappen dus. De zwarte plekjes die je ziet, zijn achtergebleven uitwerpselen van deze vieze vriend. In het blad zelf, zie je ook licht zilverkleurige vlekken. Daar hebben de trips op je kamerplant lekker veel sap uit het blad gezogen.

Tripsen zijn dus heel klein, maar ze hebben wel vleugels (een beetje rafelig van vorm). Je moet wel een behoorlijk stel ogen hebben om dat goed te zien. Sowieso is het niet makkelijk om een trips op je kamerplant te herkennen. Wat vaak helpt, is om als je een klein langwerpig ‘iets' ziet zitten er een tikje tegen te geven, bijvoorbeeld met een coctailprikker. Beweegt het, dan is het een levende trips. Beweegt het niet, dan is het iets anders of een dode trips. Babytripsjes zijn nog weer kleiner dan een grote trips, deze zitten vaak aan de onderkant van het blad. Vader en moeder trips zijn meer fan van de bovenkant van het blad.

Mocht je je afvragen of iets wat zo klein is wel kan vliegen om zich over je hele kamer of huis te verspreiden: dat kan ook niet, of in ieder geval niet goed. Meewaaien met wind of toch lukt daarentegen prima. En als ze ergens in de buurt van je huis of kamer landen, dan kunnen ze eigenlijk altijd en overal op of in. Bijna niemand heeft echt 0 kiertjes of een perfecte afsluiting, natuurlijk. En even voor de context: er worden ook wel eens tripsen achter het schem van een monitor gevonden, waar ze een behoorlijk goede imitatie doen van een dode pixel. Zo klein dus. En zo irritant.

Eigenlijk zijn alle planten gevoelig voor de trips, maar hoe dunner het blad, hoe makkelijker de trips op je kamerplant zich kan voeden en dus hoe groter de kans dat hij zijn kamp opzet op je plant.  Dus denk nog eens goed na voordat je een Ficus of Calathea in huis haalt.

Natuurlijk kun je ook gewoon YOLO planten in huis halen, want je laat je natuurlijk niet kennen, en de trips bestrijden zodra-ie in huis is. Dat is niet met alle willekeurige middelen mogelijk, want veel tripsen zijn immuun geworden tegen pesticiden. En natuurlijk, je dacht het al, ze vermenigvuldigen zich supersnel. Een konijn op speed is er niks bij. Dus je zult wel echt iets moeten ondernemen.

Dus wat doe je tegen tripsen op je planten?

Genoeg gepraat nu. Je wil natuurlijk vooral weten hoe je van de trips afkomt! Wel, allereerst zou je met groene zeep de blaadjes van je plant kunnen reinigen, soms doet dat de truuk. Meestal helaas niet, en dan heb je echt bestrijdingsmiddel nodig. Wil je dat niet? Dan zou je ook aaltjes kunnen proberen.

Wij wensen je veel succes met het weer laten glimmen en glanzen van je planten!

Oh, en dank aan bezoeker Maxime voor het onder de aandacht brengen van de trips. We hadden ze zelf nog niet gespot thuis ;-).