Zomer brengt niet alleen lekker weer, maar ook een heleboel vliegen in huis. Deze ongewenste gasten kunnen behoorlijk vervelend zijn, vooral als ze zich rond voedsel en afval verzamelen in je tuin. Of erger nog: massaal rondzoemen in huis omdat je de deur net iets te laten hebt opengehad. Keuken, woonkamer, slaapkamer: ze komen overal.

 

Waarom komen vliegen naar binnen in de zomer?

Tijdens de zomermaanden zijn vliegen actiever en op zoek naar voedsel en broedplaatsen. Eten dat buiten staat en vuilnisbakken met zonnebakken voedselrestanten trekken vliegen aan. En door open deuren en ramen komen ze vervolgens makkelijk binnen. Om daar vervolgens al zoemend zowel irritant te zijn en vies.

 

Hoe vliegen buiten te houden

Nooit je deur open doen is natuurlijk lastig, maar er zijn gelukkig ook andere dingen die je kunt doen om de kans op een vliegenplaag binnen zo klein mogelijk te laten zijn.

 • Houd het huis schoon: zorg ervoor dat er geen voedselresten of vuilnis rondligt. Vliegen worden aangetrokken door etensresten, dus regelmatig schoonmaken is essentieel
 • Sluit ramen en deuren af: gebruik waar mogelijk horren voor ramen en deuren om te voorkomen dat vliegen naar binnen komen. Dit is een eenvoudige maar effectieve manier om ze buiten te houden.
 • Gebruik planten als natuurlijke afweer: vliegen houden niet van planten zoals basilicum, lavendel en munt. Zet deze planten in je keuken of nabij ramen en deuren.
 • Essentiële oliën: vliegen houden niet van de geur van essentiële oliën zoals eucalyptus, pepermunt en lavendel. Meng een paar druppels van deze oliën met water en spuit dit rond ingangen en andere plekken waar vliegen vaak binnenkomen.

 

Vliegen bestrijden als ze al binnen zijn

Volledig voorkomen is nagenoeg onmogelijk, dus het is ook handig om te weten hoe je vliegen effectief bestrijdt.

 • De edele vliegenmepper: heb je niet al te veel vliegen in huis, dan kan een vliegenmepper of elektrische vliegenmepper al goed helpen. Check bijvoorbeeld deze bij Bol.
 • Azijn en afwasmiddel: maak een eenvoudige vliegenval door een schaaltje te vullen met azijn en een paar druppels afwasmiddel. De azijn trekt vliegen aan en het afwasmiddel zorgt ervoor dat ze niet meer kunnen ontsnappen.
 • Doe-het-zelf vliegenvallen: je kunt ook een pot met een beetje suikerwater en een trechter maken om vliegen te vangen. De vliegen kunnen er wel in, maar niet meer uit.
 • Ventilatoren gebruiken: vliegen houden niet van wind. Door ventilatoren in huis te gebruiken, maak je het voor vliegen moeilijker om rond te vliegen en te landen.

 

Maatregelen om een vliegenplaag te voorkomen

We willen het artikel graag eindigen met nog een aantal handige maatregelen om een vliegenplaag te voorkomen.

 • Goed afvalbeheer: zorg ervoor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn en regelmatig worden geleegd. Bewaar composthopen zo ver mogelijk weg van je huis om vliegen niet aan te trekken.
 • Houd huisdieren schoon: vliegen kunnen ook aangetrokken worden door huisdieren. Zorg ervoor dat hun voedsel- en drinkbakken schoon zijn en was ze regelmatig.
 • Vermijd stilstaand water: vliegen leggen hun eitjes vaak in stilstaand water. Zorg ervoor dat er geen stilstaand water in of rond het huis is, bijvoorbeeld in bloempotten of emmers. Helpt ook tegen muggen, dus dubbel effectief!