In dit artikel nemen we je graag mee in de vreselijke wereld van de buxusmot, nou… vooral de buxusrups eigenlijk. Dat is een sluipmoordenaar die voor- en achtertuinen in Nederland en België verandert in een droog en dor landschap met dode buxussen, in plaats van een strak gesnoeid groen festijn. De buxusmot en buxusrups bestrijden is dus een moetje om je tuin in goede staat te kunnen houden!
De buxusmot en de buxusrups: mot dat nou?
De afgelopen jaren verspreidde een nieuwe tuinterminator zich steeds verder over de Nederlandse en Belgische tuinen: de buxusrups en zijn zoon, de buxusmot (of is het andersom?).
In een doorlopende cyclus van vernietiging vreet deze rups de prachtig gestylede voortuinen van ons platte land aan gort. Vervolgens fladdert het dier als mot rond om eieren te leggen. En die brengen vervolgens weer jonge buxusrupsen voor. En zo begint het feest opnieuw.
Nog niet zo lang geleden had niemand gehoord van deze sluipvernietiger. Vervolgens leek het vooral een probleem in het midden van Nederland, maar inmiddels is deze succesvolle sloper overal in Nederland en België een ongewenste gast. En wie kan deze Arnold Schwarzenegger-mot van weerwoord dienen? Het definitieve antwoord is nog niet gevonden. We schetsen we graag wat mogelijkheden voor jou, als angstige eigenaar van een foutloos gesnoeid buxusdoolhof in de voortuin. Maar kort gezegd: buxusmot en buxusrups bestrijden is een must!

Allereerst… Hoor je in april of mei een vaag knagend geluid als je in je tuin staat? Zie je kleine groene monstertjes zich te goed doen aan je prachtige labyrinth? Dan heb je de eerste fase in de cyclus gemist. Je kunt het beste ineens overgaan naar het spuiten van gif tegen te buxusrups. Meer weten? Kijk dan op onze speciale pagina over de buxusrups. Valt het mee, dan start je het best ook met preventief spuiten van gif, zodat je de beschadiging beperkt.
Zie je in de komende weken wel aangevreten buxus, maar vind je geen rups? Dan is de eerste cyclus wellicht al afgerond en zijn de motten aan het fladderen. Ook daar zijn bestrijdingsmiddelen tegen, in de vorm van vallen. Deze vind je onze pagina over de buxusmot.

Let wel op als je vol vuur aan het bestrijden slaat! Het gif in de spray is ook schadelijk voor andere rupsen, je doodt dus meer dan strikt noodzakelijk. En in deze tijden waarin de natuur het al moeilijk genoeg heeft, is dat natuurlijk niet de bedoeling. Rupsen zijn namelijk ook nuttig voor je planten, alleen dit model even niet. De mottenval is in dat opzicht al veel vriendelijker. Die schiet namelijk met feromonen die specifiek zijn voor de buxusmot veel meer op scherp. Nadeel is dan natuurlijk wel dat je mooie struikje al beschadigd is geraakt door de eerste lading rupsen.
Je kunt ook kiezen voor een diervriendelijker combinatieaanval, door de rupsen en coconnen eerst handmatig te verwijderen en dan de vallen te zetten voor het overlevende restant. Sowieso is de buxusmot en buxusrups bestrijden als combi effectiever dan alleen je pijlen te richten op één van de twee.
Een stukje historie van de buxusmot
“Hoe heeft het zo ver kunnen komen?” hoor ik je denken. Welnu, de buxusmot is een exotische diersoort die origineel in Azië voorkomt. Waarschijnlijk is het beest met import-buxussen in Nederland en Duitsland terecht gekomen en heeft zo verder kunnen verspreiden. Waar de mot in Azië namelijk een natuurlijke vijand heeft in de vorm van de sluipwesp, komt die bij ons nauwelijks voor. Zo kon de buxusmot de plaag worden die hij nu is.

De toekomst: drama of niet?
Maar is de toekomst dan uitzichtloos voor de echte buxusbaas? Nee, dat hoeft niet. Juist omdat de mot en de rups nu zoveel voorkomen, zien we langzamerhand andere dieren ontdekken dat de rups en de mot best een smakelijk hapje zijn. Dat proces kost tijd, maar het afgelopen jaar kwamen al anecdotische berichten binnen van mensen die spitsmuizen en koolmezen zich tegoed hebben zien doen aan de buxusrups en -mot. Go spitsmuis en go koolmees! Vooral omdat de koolmees ook al kan genieten van de eikenprocessierups. En die is ook niet fijn.

De komende jaren wordt het dan ook duimen dat vogels, muizen en andere dieren die niet terugschrikken van een willekeurige vette rups of smakelijke mot ook een voorkeur ontwikkelen voor de zo gevreesde buxusnemesis. Zie je dan ook in maart tot oktober vogels of schattige muisjes in je tuin, val dan niet aan. Het kan goed een nieuwe handlanger zijn in je strijd voor behoud van de buxus! Wel even bedenken hoe je dan zorgt dat je geen muizen in huis hebt, natuurlijk. Daar zijn gelukkig diervriendelijke bestrijdingsmethoden voor.