Heb je ooit 's nachts vreemde geluiden op zolder gehoord? Een zacht geritsel, tikjes die klinken alsof er iets in de muur kruipt? De volgende ochtend ontdek je misschien kleine uitwerpselen of kapotte isolatie. Dit zijn allemaal tekenen dat een steenmarter je huis heeft gevonden. Hoewel deze pluizige beestjes er schattig uitzien, kunnen ze voor veel overlast zorgen. Steenmarters kunnen niet alleen lawaai maken, maar ook aanzienlijke schade aanrichten aan je huis en auto. Gelukkig zijn er manieren om ze op een diervriendelijke manier te bestrijden en te voorkomen dat ze terugkomen.

 

Waar houden steenmarters van?

Steenmarters zijn dol op warme, beschutte plekken. Daarom zijn zolders en motorruimtes van auto's favoriete schuilplaatsen voor deze dieren. Het is niet alleen het geluid en de rommel die ze veroorzaken; steenmarters kunnen ook kabels doorbijten, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Het is dus belangrijk om snel en effectief te handelen zodra je merkt dat je een steenmarter in huis hebt.

 

Zorg dat ze niet binnen komen

De eerste stap om van steenmarters af te komen, is ervoor te zorgen dat ze niet meer binnen kunnen komen. Steenmarters zijn ware acrobaten en kunnen door de kleinste openingen glippen. Daarom is het essentieel om je huis grondig te inspecteren op mogelijke ingangen. Zoek naar gaten en kieren in muren, daken en funderingen en sluit deze af met stevig gaas of metaalplaten. Door deze toegangen te blokkeren, voorkom je dat nieuwe steenmarters hun weg naar binnen vinden.

Daarnaast zijn er verschillende afschrikmiddelen die je kunt gebruiken om steenmarters buiten te houden. Een populaire optie is het gebruik van ultrasone apparaten. Deze apparaatjes zenden geluidsgolven uit die voor mensen onhoorbaar zijn, maar steenmarters als zeer onaangenaam ervaren. Plaats deze apparaten op strategische plekken in je huis, zoals de zolder en de kelder. Dit maakt je huis minder aantrekkelijk voor steenmarters en kan helpen om ze op afstand te houden.

> Bekijk de beste steenmarter verjager bij Bol.com

 

Heb je toch een steenmarter in huis? Dan wordt het bestrijden!

Als je al een steenmarter in huis hebt, zijn humane vallen een effectieve en diervriendelijke manier om het probleem aan te pakken. Plaats een val op plekken waar je de steenmarter hebt gezien of waar je sporen hebt gevonden, zoals uitwerpselen of voetafdrukken. Lok het dier met wat voedsel en wacht af. Zodra je de steenmarter hebt gevangen, kun je het dier vrijlaten in een geschikt natuurgebied, ver weg van huizen en boerderijen. Vergeet niet om de lokale wetgeving omtrent het verplaatsen van wilde dieren te controleren voordat je dit doet.

> Bekijk een effectieve steenmarter val bij Bol.com

Een ander effectief middel om steenmarters te weren is de H H spray (Hertshoorn Spray). Deze spray bevat een geur die steenmarters onaangenaam vinden. Spuit het rond de plekken waar je de steenmarter hebt gespot, zoals onder de motorkap van je auto of langs de randen van je huis. Dit helpt om ze weg te houden en voorkomt dat ze terugkomen. De H H spray is eenvoudig in gebruik en kan een grote bijdrage leveren aan het steenmartervrij maken van je huis.

> Check hier de beste anti-marter spray (Bol.com)

 

Blijf opletten

Het is belangrijk om te weten dat het bestrijden van steenmarters niet een eenmalige actie is. Regelmatige inspectie en onderhoud van je huis zijn cruciaal om te voorkomen dat steenmarters terugkeren. Controleer je huis regelmatig op nieuwe toegangen en sluit deze onmiddellijk af. Blijf ook af en toe de H&H spray gebruiken om je huis onaantrekkelijk te maken voor steenmarters. Door deze maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je huis steenmartervrij blijft en je 's nachts weer rustig kunt slapen.

 

Tot ziens, steenmarter!

Samengevat, een steenmarter kan een flinke overlast zijn, maar met de juiste maatregelen houd je ze buiten de deur. Het afdichten van ingangen, het gebruik van ultrasone apparaten en spray, en het regelmatig inspecteren van je huis kunnen allemaal helpen om steenmarters te bestrijden en te voorkomen dat ze terugkeren. Zo kun je weer genieten van een rustige nacht en een ongeschonden huis. Veel succes!